Cracking The Frame

Springhaver presenteert maandelijks Cracking The Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers. Kortom: over mensen die het huidige culturele landschap een nieuw aanzien hebben gegeven. Cracking The Frame brengt altijd exclusieve films die niet eerder in Nederland vertoond zijn. Deze reeks loopt jaarlijks van oktober t/m juni, gevolgd door een zomerstop.


 

Cracking the Frame: Botero - Don Millar

 

Een poëtisch documentaireprofiel van de gerenommeerde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Een kroniek achter de schermen van het leven en de kunst van deze schilder en beeldhouwer: 's werelds meest erkende en populaire levende kunstenaar. Botero's werk overschrijdt culturele grenzen en zijn aantrekkingskracht overstijgt de traditionele kunstwereld. Hij is de levende kunstenaar met de meeste museale tentoonstellingen en zijn werken worden structureel voor miljoenen verkocht over de hele wereld.

dinsdag 17 september 21:15

Reserveer of koop hier

 

 


 

Eerder te zien geweest in Cracking the Frame

 

Cracking the Frame: A Long Way Home - Luc Schaedler

 

Een fascinerende reis naar zowel de grimmige dagen van de recente Chinese geschiedenis als de oogverblindende culturele scene in het hedendaagse China. De docu volgt vijf van de belangrijkste vertegenwoordigers van de hedendaagse Chinese kunst: avant-garde beeldende kunstenaars de Gao Brothers, moderne danschoreograaf Wen Hui, subversieve animator Pi San en dichter Ye Fu. Door hun eigen unieke artistieke praktijken bevragen deze vijf gerenommeerde kunstenaars welke waarden bepalend zijn voor onze culturele identiteit, en in wat voor soort wereld we willen leven.

 

 

Cracking the Frame: Garry Winogrand: All Things are Photographable - Sasha Waters Freyer

 

“Ik fotografeer om te zien hoe de wereld er op foto’s uitziet.” Zo formuleerde fotograaf Garry Winogrand (1928-1984) zijn artistieke uitgangspunt. Regisseur Sasha Waters Freyer sprak voor deze documentaire met mensen die hun licht laten schijnen op het leven en werk van Winogrand, onder wie schrijver/producent Matthew Weiner, schrijver Geoff Dyer en fotograaf/kunstenaar Laurie Simmons. Ook Winogrand zelf komt dankzij archiefmateriaal aan het woord. Special Jury Award winnaar op SXSW Film Festival.

 

 

Cracking the Frame: Kusama: Infinity - Heather Lenz

 

In deze documentaire zet regisseur Heather Lenz kunstenares Yayoi Kusama centraal. Er komen talloze aspecten van Kusama’s leven en werk aan bod, zoals haar moeilijke jeugd, de impact van WOII, haar vertrek naar de VS en latere terugkeer naar Japan, het gebrek aan erkenning en het seksisme waarmee ze als buitenstaander en vrouw te maken kreeg. Maar het zijn natuurlijk de polkadots in haar oneindige kunst die de show stelen. Haar werk is origineel, baanbrekend en invloedrijk. Met inleiding door Friso Wiersum.

 

 

Cracking the Frame: Witkin and Witkin - Trisha Ziff

 

In 1939 werd in Brooklyn de eeneiige tweeling Joel-Peter en Jerome Witkin geboren. Niet alleen delen ze dezelfde genen, ze zijn ook allebei kunstenaar geworden: Joel-Peter is fotograaf, Jerome een schilder. Het werk van beide broers is donker, soms ronduit macaber. Regisseur Trisha Ziff brengt het leven en werk van de twee in beeld. Deel uitmaken van een identieke tweeling is moeilijk, zo blijkt. Als Ziff de twee na lange tijd samenbrengt ontmoeten we twee totaal verschillende mensen.

 

 

Cracking the Frame: Being Frank: The Chris Sievey Story - Steve Sullivan

 

In 2014 maakte Lenny Abrahamson de speelfilm Frank, gebaseerd op het merkwaardige leven van Chris Sievey (1955) – een man met één grote ambitie: popartiest worden. Maar wat hij ook probeerde, niets sloeg aan. Eind jaren 70 was er dan eindelijk een kruimeltje succes met de ongecompliceerde punk van zijn band The Freshies. Maar Sievey wilde groter succes, en verzon daartoe de vreemdste promotiestrategieën. Met één werd hij beroemd: Frank Sidebottom, de man met het grote hoofd van papier maché.

 

 

 

Cracking the Frame: The Price of Everything - Nathaniel Kahn

 

De steenrijken van deze wereld kopen graag kunst – geld speelt geen enkele rol, ze hebben immers genoeg. Wat is er aan de hand in de kunsthandel, waarom is 'verf' meer waard dan goud en wie drijven deze handel? Het zijn deze vragen waarop documentairemaker Nathaniel Kahn in deze film het antwoord zoekt. Hij belandt aldus in de wereld van de internationale kunsthandel met kunstenaars als Jeff Koons die een superstatus gelijk popsterren hebben, met extreem rijke kunstverzamelaars die zonder blikken of blozen vijftien keer meer voor een schilderij betalen dan een paar jaar terug.

 

 

Cracking the Frame: Harry Gruyaert. Photographer - Gerrit Messiaen

 

Documentairemaker Gerrit Messiaen vertelt het verhaal van de Belgische fotograaf Harry Gruyaert (Antwerpen, 1941). Over zijn streng katholieke opvoeding, de conflicten met zijn vader, zijn fotografiestudie en zijn carrière. Maar ook over hoe hij werkt: hoe hij schijnbaar achteloos het heel gewone omtovert tot een bijzondere compositie van grote schoonheid. Gruyaert, sinds 1982 lid van het beroemde fotoagentschap Magnum, ziet zichzelf in eerste instantie als straatfotograaf. Hij is geïnteresseerd in het leven, maar meer nog in kleur. Velen beschouwen hem dan ook als een van de eerste fotografen die echt in kleur dachten.

 

 Terug