Le Guess Who? x Springhaver

Le Guess Who? is een festival voor grensverleggende muziek van over de hele wereld. De dertiende editie vindt plaats van 7 tot en met 10 november in Utrecht. Festivalbezoekers kunnen zich ook overdag onderdompelen in culturele activiteiten die plaatsvinden in de stad. Zo presenteert Le Guess Who? in samenwerking met Springhaver dit jaar een driedaags filmfestival met titels van grensverleggende film- en documentairemakers.


 

Vrijdag 8 november

 

Hream + Q&A (Geoffrey Hug)

 

Eind jaren 80 combineerde Doug Hream Blunt zijn passie muziek met een baan in een verzorgingstehuis in San Francisco. Als relatieve laatbloeier begon hij op 35-jarige leeftijd zelf muziek te schrijven. Zijn lo-fi-achtige soul, funk en R&B speelde hij voor zijn patiënten. De documentaire Hream volgt Doug terwijl hij aan een wereldtournee begint, waarbij hij zijn eerste shows ooit buiten het Luguna Honda Hospital speelt. Na afloop van deze voorstelling is er een uitgebreide Q&A met Doug Hream Blunt "himself" en met regisseur Geoffrey Hug, gemodereerd door John Doran (The Quietus).

vrijdag 8 november 12:00

Reserveer of koop hier

 

 

Keyboard Fantasies - The Beverly Glenn-Copeland Story (LUCA Productions)

 

Het tijd overstijgende verhaal van de mystieke muzikant en vocalist Glenn Copeland, terwijl het heden hem eindelijk inhaalt en hij op 74-jarige leeftijd begint aan zijn eerste internationale tournee. De documentaire toont vijf decennia van meedogenloze muzikale output en verschuivingen in het discours rondom gender en seksuele identiteit. Dit speelt zich af tegen een achtergrond van diepgaande sociale verandering, waardoor de onvoorspelbare ritmes van het leven worden gevierd.

vrijdag 8 november 13:30

Reserveer of koop hier

 

 

Babylon - 1980 (Franco Rosso)

 

Franco Rosso’s Babylon beleefde haar wereldpremière in Cannes in 1980, maar werd datzelfde jaar bestempeld als "te controversieel en waarschijnlijk om raciale spanning op te wekken" (Vivien Goldman, TIME OUT) en werd tot dit jaar nooit in de VS uitgebracht. Een rauwe en smeulende film waarin een jonge reggae DJ (Brinsley Forde, frontman van de Britse groep Aswad) in het Thatcher-tijdperk Brixton zijn muzikale ambities nastreeft. Ondertussen strijdt hij tegen het racisme en de vreemdelingenhaat van werkgevers, buren, politie en de extreemrechtse partij “the National Front”.

vrijdag 8 november 14:30

Reserveer of koop hier

 

 

Sorry to Bother You (Boots Riley)

 

In een alternatieve versie van het hedendaagse Oakland ontdekt telemarketeer Cassius Green (LaKeith Stanfield) een magische sleutel tot professioneel succes, waardoor hij in een universum van hebzucht terechtkomt. Hij brengt zichzelf naar de bovenste regionen van de hiërarchie, net op het moment dat zijn collega’s zich verzetten tegen onrechtvaardige arbeidsomstandigheden. Wanneer hij het macabere geheim van zijn bedrijfsleiders blootlegt, moet hij beslissen of hij wil opstaan of zich wil uitkopen.

vrijdag 8 november 15:15

Reserveer of koop hier

 

 


 

Zaterdag 9 november

 

Hidden Musics Shorts (diverse regisseurs)

 

Een selectie van korte films van Glitterbeat's veelgeprezen Hidden Musics-serie, gecureerd door de GRAMMY-winnende platenproducent Ian Brennan (Tinariwen, Zomba Prison Project, Ramblin’ Jack Elliott).

zaterdag 9 november 11:30

Reserveer of koop hier

 

 

The Burial Of Kojo (Sam Blitz Bazawule)

 

Esi vertelt over haar jeugd en de tumultueuze relatie tussen haar vader, Kojo, en haar oom, Kwabena. Nadat Kojo vermist raakt op een illegale mijnexpeditie met Kwabena, begint Esi aan een magisch avontuur om haar vader te redden. Geregisseerd door muziekcomponist en muzikant Samuel "Blitz" Bazawule, vertelt de film het verhaal van twee broers door de ogen van een jong meisje met een speciale gave. Zo wordt het publiek vervoerd naar het prachtige landschap van Ghana en andere werelden die bestaan tussen leven en dood.

zaterdag 9 november 12:00

Reserveer of koop hier

 

 

Zerzura (Christopher Kirkley)

 

Een genre-tartende film waarin een jongeman uit een klein dorpje in Niger zijn huis verlaat op zoek naar een betoverde oase. Zijn reis leidt hem door een surrealistische verbeelding van de Sahara, waarbij hij paden kruist met djinn, bandieten, goudzoekers en migranten. Protagonist Ahmoudou Madassane voorziet de film van geïmproviseerde instrumentele gitaarmuziek. De film combineert volksverhalen met documentaire om Saharaanse dromen en verbeelding te verkennen.

zaterdag 9 november 13:30

Reserveer of koop hier

 

 

Closer to God (Annette Berger, Grete Jentzen)

 

De makers van deze documentaire volgen twee Pakistaanse mannen. De een is een derwisj of mysticus, die met zware metalen ringen om zijn benen een levenslange pelgrimstocht aflegt. De ander is de hoeder van een eeuwenoude muzikale traditie, voor wie het idee van God in zelfinzicht en harmonie met de omgeving ligt, een harmonie die hij probeert te bereiken door levenslang te studeren en zijn kennis op nieuwe generaties over te brengen. De film volgt de mannen op hun weg langs imposante heiligdommen, maar ook in heel alledaagse gesprekken, en geeft zo een mooie, terloopse indruk van de Pakistaanse samenleving.

zaterdag 9 november 14:30

Reserveer of koop hier

 

 

Black Mother (Khalik Allah)

 

Wat maakt Jamaica toch zo bijzonder, divers, rauw en spiritueel? In zijn visuele gebed en ode toont de New Yorkse regisseur Khalik Allah de ziel van het Caribische land in prachtige analoge beelden. Jamaica – gezegend met een vruchtbare bodem, maar ook met een pijnlijke slavernijgeschiedenis – blijkt een smeltkroes van culturen, religies en tradities. In deze kunstzinnige documentaire laat Allah de Jamaicanen vertellen over hun dromen en levenswijsheden, maar ook over de harde realiteit van alledag.

zaterdag 9 november 15:30

Reserveer of koop hier

 

 


 

Zondag 10 november

 

Yao (Philippe Godeau)

 

Een hartverwarmende roadmovie waarin de 13-jarige Senegalese Yao (Lionel Louis Basse) hoopt zijn held te ontmoeten: de beroemde Franse acteur Seydou Tall (Omar Sy). Wanneer Seydou wordt uitgenodigd om zijn nieuwe boek te promoten in Dakar, keert hij voor de allereerste keer terug naar zijn land van herkomst. Yao trotseert moedig de 387 kilometer naar de hoofdstad om zijn droom te verwezenlijken. Seydou is onder de indruk van Yao en besluit de jongen te vergezellen.

zondag 10 november 12:00

Reserveer of koop hier

 

 

The Devil and Daniel Johnston - 2005 (Jeff Feuerzeig)

 

Een prachtig portret van een muzikaal genie dat bijna wegglipte: cult singer-songwriter Daniel Johnston (1961-2019). Regisseur Jeff Feuerzeig brengt in deze documentaire in beeld hoe briljantheid en waanzin hand in hand kunnen gaan. Het leven van Johnston wordt gekenmerkt door wilde schommelingen, talloze neerwaartse spiralen en periodieke respijt. Op een kunstige manier combineert de film actueel beeldmateriaal, vintage optredens, homevideo’s en tientallen audiobanden uit het leven van Johnston.

zondag 10 november 13:30

Reserveer of koop hier

 

 

Mali Blues (Lutz Gregor)

 

Een levendige blik op de rijke muzikale cultuur van West-Afrika, waarbij verschillende artiesten gevolgd worden in hun streven naar vrede en vrijheid van meningsuiting: folk-ster Fatoumata Diawara, Tuareg-gitarist Ahmed Ag Kaedi, ngoni-grootmeester Bassekou Kouyaté en rapper Master Soumy. The New York Times: “Despite the urgency of the situation the musicians face, when they’re not doing their work, the movie is quiet, observant, taking in the austere beauty of the land and the people.”

zondag 10 november 14:30

Reserveer of koop hier

 Terug