Online reserveren
of bel: 030 231 37 89

Speciale vertoning: De Oplossing? met Q&A Hedy d'Ancona

 

In 1983 verfilmde Sander Francken De Oplossing? vrij naar een muziek-theaterstuk van rocktheatergroep Werk In Uitvoering in Groningen, geschreven door Gert Fokkens, die ook mee schreef aan het scenario voor de verfilming. De Oplossing? gaat over het gevaar van racisme en fascisme onder een stel Nederlandse jongeren die onder invloed komen van een ultrarechtse politieke partij. De film was zijn tijd vooruit en veroorzaakte destijds veel commotie.

 

Tijdens de Nederlandse Filmdagen werd De Oplossing? bekroond met het Gouden Kalf Beste Film 1983 en genomineerd voor Beste Scenario. Toen bekend werd dat de film niet in de bioscoop uitgebracht mocht worden, maar alleen onder begeleiding zou worden vertoond - en de juryleden w.o. Hedy d'Ancona desondanks voet bij stuk hielden (en weigerden om bijv. De Vierde Man van Paul Verhoeven of De Lift van Dick Maas aan te wijzen) werd deze jury door de festivalleiding ontslagen en de bekroning van Francken’s film teruggedraaid.

Hierna raakte De Oplossing? in vergetelheid (in stilte is de film tot midden jaren '90 veelvuldig op 16mm vertoond op middelbare scholen en volgens schattingen van distributeur NFI door meer dan 300.000 scholieren gezien).

In uiterlijke zin mag De Oplossing? dan verouderd zijn, inhoudelijk is deze film relevanter dan ooit - en daarom thans gerestaureerd.

 

Reserveer nu >Terug