logo
hd-img hd-img

Il Traditore

Omschrijving

Begin jaren ’80 blijkt de vrede binnen de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, van korte duur. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt en uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken.

 

Il traditore vertelt het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo. Met het proces werd het bestaan van de Cosa Nostra bewezen. Regisseur Marco Bellochio werd met zijn film geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival. In Nederland is Bellochio weliswaar minder bekend dan landgenoten Pasolini of Bertolucci, maar sinds de jaren ’60 is hij een grote naam in het Italiaanse filmlandschap. In zijn films, waaronder het spraakmakende I pugni in tasca (1965), gaat hij de strijd aan met de bourgeoisie, de kerk en het leger. In Il traditore nu dus ook met de maffia.


RegieMarco Bellocchio
CastPierfrancesco Favino, Maria Fernanda Cândido, Fausto Russo Alesi, Fabrizio Ferracane
GenreDrama
LandItaly
Release16 jan 2020
Productiejaar2019
Speelduur145 minuten
Gesproken taalItaliaans
Ondertitelde taalNederlands
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 16 jan 2020. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Recensies

NRC ★★★★ (4 sterren)

Een knap geconstrueerde mix van karakterstudie, misdaadepos en rechtbankdrama.

Algemeen Dagblad ★★★★ (4 sterren)

Een van de beste maffiafilms van de laatste decennia: een verhaal over hoogmoed en moed, verraad en trouw, geserveerd met de pittige saus van de waarheid.

Trouw ★★★ (3 sterren)

Il Traditore laat dit proces heen en weer springen in de tijd, van begin jaren zeventig tot aan het begin van deze eeuw. Bellocchio vertelt het degelijk en met snelheid.

De Volskrant ★★★ (3 sterren)

Een nauwgezette reconstructie.

VPRO Cinema ★★★ (3 sterren)

Een ingetogen vertolking van een infaam hoofdstuk uit de Italiaanse geschiedenis, waarin de onderhuidse spanning continu voelbaar is.