logo
hd-img hd-img

Oliver Sacks: His Own Life

Omschrijving

Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van en over Oliver Sacks en zijn mateloze, avontuurlijke leven. Hij is ’s werelds beroemdste neuroloog; een bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper die ook in Nederland door legendarische optredens in programma’s als Wim Kayzer’s Een Schitterend Ongeluk en Hier is… Adriaan van Dis bijzonder geliefd werd. Dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander die, worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige, en vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd. Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten, waar hij zo beroemd mee werd. Denk bijvoorbeeld aan zijn boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield of de boekverfilming Awakenings met Robin Williams als Oliver Sacks. Niemand kon beter observeren en had een groter inlevingsvermogen dan hij. “Hij was de Hubble telescoop van de neurology” aldus Temple Grandin. Op eenentachtigjarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Over een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was, en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend uniek verhaal over een tedere unieke man.


Regie Ric Burns
Cast Oliver Sacks (Zichzelf), Roberto Calasso (Zichzelf), Temple Grandin (Zichzelf)
Genre Documentaire
Land United States (US)
Release 12 aug 2021
Productiejaar 2020
Speelduur 94 minuten
Gesproken taal Engels
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden voor kaartverkoop)

za 18 september 19:00
ma 20 september 19:00
di 21 september 19:00
wo 22 september 19:00

Recensies

De Volkskrant ★★★★ (4 sterren)

En zo is het nog verdomd ontroerend ook, als hij tegen het einde nuchter afscheid neemt. Iemand kan je in een krappe twee uur toch gek dierbaar worden.

NRC ★★★ (3 sterren)

De documentaire heeft de ideale verteller: de wereldberoemde eloquente en geestige arts zelf, een feest om naar te luisteren.

VPRO Cinema ★★★ (3 sterren)

Een ontroerende, rijke uiteenzetting.