logo
hd-img hd-img

Geschiedenis

Jos Stelling Filmprodukties b.v. werd op 29 april 1975 opgericht en produceerde films als o.m. Mariken van Nieumeghen, Elckerlyc, Rembrandt fecit 1669, De Illusionist en De Wisselwachter, De Vliegende Hollander, De Wachtkamer, No Trains No Planes en The Gas station, The Gallery, Duska, Het Meisje en de Dood en zijn meest recente: De Dans van Natasja.

 

In 1977 werd besloten de activiteiten uit te breiden met een bioscooptheater, omdat m.n. het Tuschinski-concern blijk gaf, naast het Rembrandt-theater, behoefte te hebben aan een art-house bioscoop in Utrecht.

 

Onder auspiciën en met steun van Tuschinski werd op donderdag 16 februari 1978 de eerste voorstelling in een volledig verbouwde ‘bouwval’ aan de Springweg gegeven. Het was een succes. De eerste jaren werden er 50.000 kaartjes per jaar verkocht. Samen met het landelijke bioscoopbezoek liep dit aantal echter wel terug.

 

De activiteiten werden vijf jaar later uitgebreid met het aankopen van het naburige (volks-) café. Het café werd weer in de oude staat hersteld en werd een intergraal onderdeel van ‘het avondje uit in Springhaver’.

 

Tussen het café en de bioscoop bevond zich echter nog een kleine, maar luidruchtige machinefabriek. De fabriek ging failliet en op donderdag 2 mei 1985 werd Springhaver 2 geopend. Het werd een succes en de aanvankelijke terugloop werd gestopt.

 

Toen in 1989 de nieuwe foyer werd geopend werden de verschillende locaties met elkaar verbonden en kon men achterom van het café naar de bioscoop en andersom.

 

Per 1 september 1995 is de foyer uitgebreid met een saladebar, welke op 1 mei 1998 werd vervangen door een uitgebreide keuken, waardoor er sindsdien zowel in het café als de foyer gegeten kan worden.

 

Het voortbestaan van Springhaver werd begin 2000 bedreigt door de aankondiging van een door de gemeente ondersteund initiatief om in Utrecht een Art-plex op te richten. De bedoeling was dat Springhaver daarin zou opgaan en daarmee zou worden opgeheven. Dit was de aanleiding tot de koop en inrichting van een eigen Artplex in het voormalige politiebureau Tolsteeg. In 2004 werd het Louis Hartlooper Complex geopend en kon Springhaver blijven voortbestaan. Springhaver behoort volgens Horeca Nederland al sinds jaren tot een van de drie beste en authentiekste cafés van Utrecht.