Phantom Thread

Omschrijving
De gerenommeerde couturier Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) en zijn zus (Lesley Manville) vormen samen het middelpunt van de glamoureuze Britse modewereld in het naoorlogse Londen van de jaren vijftig. Zij kleden zowel de adel, de filmsterren, de dames van stand en vrouwen die pretenderen tot de high society te horen in de gedistingeerde stijl van The House of Woodcock. Vrouwen komen en gaan in Woodcock’s leven en zij bieden deze verstokte vrijgezel zowel inspiratie als gezelschap. Maar dan ontmoet hij een jonge eigengereide vrouw genaamd Alma (Vicky Krieps), die al snel een vaste plaats in zijn leven verovert als zowel zijn muze en zijn minnares. Woodcock ervaart deze liefde echter als een nauwsluitend keurslijf, die het leven dat hij voor zichzelf zo zorgvuldig op maat gemaakt had overhoop gooit. Met zijn nieuwste film schept Paul Thomas Anderson een fraai aangekleed portret van een artiest die een creatieve ontdekkingsreis doormaakt, en van de vrouwen die zijn wereld draaiende houden. Phantom Thread is de achtste film van Paul Thomas Anderson en zijn tweede samenwerking met Daniel Day-Lewis. Met o.a. drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood, Lincoln, My Left Foot) Lesley Manville (Maleficent, Another Year) en Vicky Krieps (Hanna, A Most Wanted Man). Geregisseerd en geschreven door Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood, Magnolia, The Master).
Winnaar 1 Oscar en 1 BAFTA (Beste Kostuumontwerp) en genomineerd voor 2 Golden Globes.


Regie Paul Thomas Anderson
Cast Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps
Genre Drama
Land VS
Release 1 mrt 2018
Productiejaar 2018
Speelduur 130 minuten
Gesproken taal Engels
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer
  • 12

Recensies

NRC   ★★★★★   (vijf sterren)
Modekoning Reynolds krijgt zijn charisma van acteur Daniel Day-Lewis in wat de laatste filmrol van zijn carrière heet te zijn. Dan is dit een afscheid met een knal. ‘Fantoomdraad’ is de fantoompijn van de modeontwerper. Het is de spookdraad die het einde van zijn macht betekent. Die dreiging zal waarheid worden, dat weet hij, dat voelen wij. Maar hoe?

de Morgen   ★★★★★   (vijf sterren)
De Britse topacteur die drie Oscars won, gaat op pensioen. Maar sjonge, wat maakt hij het ons moeilijk om hem te laten gaan. Metersdiep in zijn rol begraven – let op zijn vingers: ze zitten vol eelt en kleine gaatjes, het zichtbare bewijs dat hij maandenlang leerde naaien om Woodcock beter te begrijpen – schept hij een personage dat het cliché van de getormenteerde kunstenaar ver overstijgt.

de Volkskrant   ★★★★★   (vijf sterren)
Een fantastisch, ontregelend kat-en-muisspel ontvouwt zich in Phantom Thread, met liefde en overgave als inzet. Laat het maar aan Paul Thomas Anderson over om zijn verhaal, gesitueerd in de hogere kringen van Londen in de jaren vijftig, tot in de puntjes verzorgd vorm te geven. Ook de prachtige filmmuziek van Jonny Greenwood maakt Phantom Thread tot een delicatesse.

Algemeen Dagblad   ★★★★★   (vijf sterren)
Paul Anderson maakt weer een meesterwerk. De formidabele Daniel Day Lewis haalt alles uit zijn rol als modeontwerper. Een macaber sprookje.

VPRO Cinema   ★★★★★   (vijf sterren)
Alweer een film over obsessie van de zelf ook nogal obsessieve regisseur PT Anderson (There Will Be Blood, The Master), met in de hoofdrol de ook behoorlijk obsessieve acteur Daniel Day-Lewis. Genomineerd voor zes Oscars.

de Trouw   ★★★★   (vier sterren)
Als je de films van Sirk in, zeg, zes woorden zou moeten samenvatten, dan is dat ‘duistere melodrama’s en subversieve sociale kritiek’. Phantom Thread is een film waarin het opzwellende drama bijna door de naden komt zetten, ware het niet dat alles virtuoos is afgewerkt met een klassieke Engelse naad.


  • PhantomThread_131603235714484701_big.jpg
  • PhantomThread_131603235715107554_big.jpg
  • PhantomThread_131603235715673953_big.jpg
  • PhantomThread_131603235716231060_big.jpg
  • PhantomThread_131603235716896525_big.jpg
  • PhantomThread_131603235717412261_big.jpg