Mary Queen of Scots

Omschrijving
In Mary Queen of Scots vertelt Josie Rourke de geschiedenis van de gelijknamige, Schotse vorstin (Saoirse Ronan) en haar conflict met de Engelse Queen Elizabeth I (Margot Robbie).
De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie tegen elkaar op. Ze zijn rivalen op het gebied van macht en de liefde. Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld moeten ze allebei beslissen of ze een strategisch huwelijk willen sluiten, of dat ze onafhankelijk willen blijven. Mary is vastbesloten om meer te worden dan een boegbeeld voor de Schotten. Ze wil aanspraak maken op de Engelse troon, waarmee ze de heerschappij van Elizabeth bedreigt. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijke de loop van de geschiedenis bepalen.

Genomineerd voor 3 BAFTA's.


RegieJosie Rourke
Cast Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, David Tennant, Guy Pearce, Ismael Cordova, Gemma Chan, Martin Compston, Brendan Coyle, James McArdle, Ian Hart, Adrian Lester
Genre Drama
LandUK
Release17 jan 2019
Productiejaar2018
Speelduur124 minuten
Gesproken taalEngels
Ondertitelde taalNederlands
Kijkwijzer
  • 12

Recensies

Trouw   ★★★★   (vier sterren)
Krachtig filmdebuurt van Josie Rourke. Met twee uitstekende actrices onderzoekt ze meer dan de dynamiek van politiek gekonkel en godsdienststrijd alleen.

Algemeen Dagblad   ★★★★   (vier sterren)
Kostuumdrama met een twist, knap en kordaat gespeeld door Saoirse Ronan.

NRC   ★★★   (drie sterren)
In Mary Queen of Scots draait het vooral om de verhouding van de Schotse koningin tot de Engelse koningin Elizabeth. De twee vrouwen zijn in deze film geen simpele vijanden.

De Volkskrant   ★★★   (drie sterren)
Prachtig vormgegeven historische film. Saoirse Ronan verenigt moeiteloos een goed hart, passie en ambitie: haar gevoelige Mary gaat ten onder.

Het Parool   (geeft geen sterren)
Amusant en prikkelend om te zien hoe een groots opgezet Brits koningsdrama vol pracht en praal vanuit en feministisch perspectief aan betekenis kan winnen.

VPRO Cinema   ★★★   (drie sterren)
Op diversiteit en feminisme ge├źnte kostuumfilm, waarin homoseksualiteit, menstruatiebloed en cunnilingus niet geschuwd worden. Spannend.


  • MaryQueenofScots_131874577400621832_big.jpg
  • MaryQueenofScots_131874577431490920_big.jpg