CineFestYuli_132031616258364756_big.jpg

CineFest: Yuli

Het waargebeurde verhaal van de legendarische Cubaanse danser Carlos Acosta. De rebelse Carlos - liefkozend Yuli genoemd door zijn vader - heeft de schoolbanken altijd weten te vermijden en is opgegroeid in de straten van Havana in de jaren 80. In de hoop op een beter leven stuurt Pedro zijn getalenteerde zoon naar de Nationale Balletacademie van Cuba. Tegen zijn zin in en ondanks zijn eerste weerstand, wordt Yuli uiteindelijk toch gegrepen door de wereld van het dansen. Het blijkt het begin van een legendarische carrière. Zo danst hij op zijn 25e al bij het gerenommeerde Londense Royal Ballet, waar hij onder meer als eerste zwarte danser ooit de rol van Romeo op zich neemt. Tot op de dag van vandaag wordt Carlos Acosta wereldwijd als een van de beste dansers van zijn generatie beschouwd.

Lees meer


CineFestRamenShop_132025551670268367_big.jpg

CineFest: Ramen Shop

Voor de jonge ramenchef Masato is eten alles in het leven. In het restaurant van zijn Japanse vader maakt hij de lekkerste ramen, thuis probeert hij zich de heerlijke gerechten te herinneren van zijn Singaporese moeder, die stierf toen hij 10 jaar oud was. Als ook zijn vader plotseling overlijdt, besluit Masato naar Singapore te reizen. Met zijn moeders dagboek op zak vindt hij daar zijn oom en zijn oma en ontdekt hij welke rol ze hebben gespeeld in de ontroerende maar tragische liefdesgeschiedenis van zijn ouders. Masato besluit een poging te doen om oude familiewonden te helen door een bijzonder ramengerecht te maken waarin de twee culturen samenkomen. Ramen Shop van de bekroonde regisseur Eric Khoo is een hartverwarmende culinaire film over een gepassioneerde kok op zoek naar zijn verleden. Een ontdekkingstocht vol familietradities en overheerlijke recepten, met als hoogste goed de verbindende kracht van eten. Ramen Shop beleefde in 2018 haar wereldpremière op het filmfestival van Berlijn.

Lees meer


Aga_420x594affiche_DEF_web_132031628440083317_big.jpg

CineFest: Ága

Rendierjager Nanook en zijn vrouw Sedna leven op de besneeuwde vlaktes in het noorden. Hun dagelijks leven is hard, maar ze klagen nooit. In plaats daarvan vertellen ze elkaar de oude legendes en hun dromen. Die kunnen gaan over ingebeelde ontmoetingen met dieren, mensen – dood of levend – het heeft allemaal een betekenis. Sedna voelt zich niet goed, eigenlijk is ze ernstig ziek. Ondanks de huisgemaakte zalf die ze op haar pijnlijke buik smeert, weet ze dat ze stervende is. Ze zou zo graag praten over Ága, hun dochter, die jaren geleden de ouderlijke yurt verliet om te gaan werken in een diamantmijn. Maar Nanook weigert dit onderwerp aan te kaarten. Hij kan over alles praten met zijn vrouw, over geesten en goden, maar niet over zijn eigen kind. Hoe zal het de oude man vergaan als Sedna er niet meer is? Ága is een bijzonder liefdesverhaal tegen de achtergrond van de permafrost, de beelden zijn een lust voor het oog. Over sprakeloosheid en emotionele verharding die alleen kan worden verzacht in het aangezicht van de dood.

Lees meer


CineFestCatStories_132059226779654798_big.jpg

CineFest: Cat Stories

Filmmaker Carmen Cobos onderzoekt de emotionele redenen van miljoenen Nederlandse families om een kat als huisdier te houden. Middels een verzameling portretten, waarin de relatie tussen katten en hun baasjes centraal staat, probeert de Spaanse regisseur op een luchtige en humoristische wijze te begrijpen waarom we menselijke gevoelens toekennen aan onze katten, we vaak meer om hen geven dan om onze eigen familieleden en wat dit uiteindelijk over onszelf zegt.

Lees meer


CineFestBrittMariewashier_132059228814098282_big.jpg

CineFest: Britt-Marie was hier

De 63-jarige Britt-Marie besluit haar man na 40 jaar huwelijk te verlaten. Om een nieuw leven voor zichzelf te kunnen beginnen, zal ze alleen wel haar vastgeroeste patronen moeten doorbreken. Met een flinke dosis moed verlaat ze het huis om uiteindelijk in het kleine dorpje Borg te belanden. Hoewel er in eerste instantie niets lijkt te gebeuren, blijken de inwoners toch met grootse dromen rond te lopen. Dromen die ook Britt-Marie’s leven een nieuwe impuls zullen geven en haar uiteindelijk overtuigen van het feit dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen.

Lees meer


CineFestFunan_132059253545280099_big.jpg

CineFest: Funan

In het Cambodja van 1975 wordt het dagelijks leven van de jonge vrouw Chou plotseling opgeschrikt door de komst van het Rode Khmer regime. Tijdens de chaos van de gedwongen verbanning uit hun huis worden Chou en haar man gescheiden van hun vierjarige zoon, die naar een onbekende locatie wordt gestuurd. Terwijl ze probeert een weg te vinden in haar nieuwe realiteit – van dag en nacht werken op het veld onder toezicht van de soldaten en het overleven van de vernederingen en de steeds grimmiger wordende werkkampen – blijft Chou vastberaden om haar familie te herenigen, zelfs als ze daarvoor alles moet riskeren. Geïnspireerd op de eigen familiegeschiedenis van regisseur Denis Do. Winnaar van de prijs voor beste animatiefilm tijdens het Annecy International Animated Filmfestival en twee Emile Awards.

Lees meer


CineFestTheLittleComrade_132059409334518057_big.jpg

CineFest: The Little Comrade

Het is 1950 en Sovjet-Estland gaat gebukt onder de Stalinistische terreur. Als de moeder van de 6-jarige Leelo wordt afgevoerd, zegt ze tegen haar: "als je je goed gedraagt, zal ik snel terug zijn." Woorden die Leelo niet kan vergeten. Ze doet daarom haar uiterste best om braaf te zijn, maar wat precies goed en fout gedrag is, wordt steeds verwarrender. Waarom is de Estlandse vlag ineens verboden? Wie is toch die vijand van het volk? En waarom hangen die enge agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst rond hun huis? Ondanks alle pogingen om zich goed te gedragen, rolt Leelo van het ene probleem in het andere. En diep van binnen groeit bij het kleine meisje de angst dat het haar schuld is dat haar moeder nog steeds niet thuis is… Een indrukwekkende film die de jaren vijftig in Sovjet-Estland vanuit een uniek perspectief in beeld brengt. Het verhaal is gebaseerd op twee autobiografische romans van Leelo Tungal, een geliefd auteur in Estland.

Lees meer


ClairesCamera_420x594affiche_DEF_web_132059416096422416_big.jpg

CineFest: Claire's camera

Een filmsales agent (Kim Min-hee) wordt halverwege het filmfestival van Cannes ontslagen omdat ze het bed indook met een mysterieuze filmregisseur die ook een relatie heeft met haar baas. Ze ontmoet de Franse toerist Claire (Isabelle Huppert) die als een soort detective anderen wil helpen om hun situatie scherper te zien. Ze grijpt in in de werkelijkheid door die te fotograferen. "Als ik een foto van je neem, dan word je een ander mens", zegt Claire, altijd met haar polaroidcamera in de aanslag. De instantfoto's zijn versterkers en versnellers van de frivole gebeurtenissen die zich ontrollen. Op elke straathoek kunnen nieuwe relaties en nieuwe kansen liggen. Een zonnige, licht-filosofische komedie geschoten tijdens het filmfestival van Cannes, maar de Zuid-Koreaanse regisseur Hong Sang-soo blijft ver weg van de glamour van de rode loper. Isabelle Huppert speelt de Parijse toerist Claire met luchtige ironie. Met haar polaroidfoto's grijpt ze in in de werkelijkheid.

Lees meer