logo
hd-img hd-img

We ♡ Springhaver #4

“Het grote verschil is dat ik het publiek nu wel zie!”

 

Eind jaren negentig hoorde ik bij een groepje bezoekers die elke week naar de Sneak Preview in het toenmalige Camera Studio ging. We waren hele fanatieke sneakers, we stonden altijd als eerste voor de deur om ons vaste plekje te bemachtigen. Op een dag werden wij aangesproken door Lex Veerkamp, hij was op zoek naar twee mensen die mee wilden werken aan een radioprogramma op Radio M. Al was ik niet echt een radioluisteraar, wekelijks over film babbelen leek mij te gek.

 

Zodoende verzorgde ik in 1999 met een medesneaker de filmrubriek in De stem van M. Het programma werd iedere week opgenomen achterin de Foyer van Springhaver, aan de ronde tafel, toepasselijk omringd door filmposters. Het idee was dat we de nieuwste films van commentaar zouden voorzien, het liefst met een beetje tegengestelde meningen om het wat bruisender te maken. Helaas voor de redactie zaten we meestal op dezelfde lijn, wanneer een van ons de film aanprees, voegde de ander er een “Dat vond ik ook” aan toe. Het ontaardde dus vaak in gezellig gekeuvel over hoe leuk films kijken toch wel niet is. We waren blij dat het pas twee uur later werd uitgezonden, zodat al te grote flaters eruit konden worden geknipt. Gelukkig vonden luisteraars het verfrissend dat wij elkaar niet alleen maar tegenspraken. Het was eigenlijk een vorm van ‘slow cinema’ nog voor die term bestond.

 

Ik weet eigenlijk niet waarom het programma is gestopt. Het was er en het was weer weg. Ik ben altijd naar Springhaver blijven komen, misschien dat het daarom niet als een definitief einde voelde. Ik heb het programma wel even gemist tot ik in LHC explicateur werd en weer lekker kon vertellen over film. Het staat in het verlengde van elkaar. Het grote verschil is dat ik het publiek nu wel zie! Het radioprogramma heb ik helaas niet opgenomen en nooit teruggeluisterd, de poster is het enige wat ik er nog van heb. Ik heb online nog gezocht of ik een opname kon vinden, maar tevergeefs. Misschien heeft iemand thuis nog een cassettebandje liggen?